Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Opleidingen Betaalinstellingen

De Verenigde Betaal Instellingen Nederland (VBIN) en de UvA Academie voor Bank en Verzekeringen (UvA ABV) werken samen aan het ontwikkelen en verzorgen van opleidingen voor betaalinstellingen. Er worden fysieke bijeenkomsten georganiseerd, tenzij de situatie noopt tot overschakelen naar online.

Maurice Jongmans (voorzitter van het bestuur van VBIN):
We zijn blij met dit initiatief. Het is uniek omdat er tot op heden geen opleidingsinstituut is die speciaal voor onze praktijk als betaalinstelling opleidingen aanbiedt. Samen bouwen wij aan een curriculum voor 3 doelgroepen. Voor bestuurders, compliance officers en senior compliance medewerkers, en medewerkers. Voor medewerkers zoomen we in op de anti witwaswetgeving. Er is sprake van een drie-eenheid. We beginnen eerst met de opleiding voor bestuurders. Het is erg goed dat we nu een standaard neerzetten waarbij we voor bestuurders en compliance officers en senior compliance medewerkers, ook andere onderwerpen dan alleen anti witwaswetgeving meenemen zoals bijvoorbeeld de kansen die de PSD biedt.

Rob Schotsman:
Dit initiatief past goed bij de UvA ABV en NIBE-SVV gezien de werkbare oplossingen waarvoor wij kiezen, vóór en mét de sector, samen met DNB en banken. De opleidingen staan ook open voor betaalinstellingen die geen lid van VBIN zijn, maar die wel geregistreerd staan bij DNB als (vrijgestelde) betaalinstelling.
 

Doelgroepen

De opleidingen zijn bestemd voor 3 verschillende doelgroepen: Bestuurders, Compliance Officers en senior Compliance Medewerkers, en Medewerkers

Voor bestuurders
Vanuit UvA ABV worden bestuurders op postacademisch niveau opgeleid in het kader van:

  •  voorbereiding geschiktheidstoets;
  •  nieuwe Europese wetgevingsontwikkelingen en de Wft en WWFT met onderwerpen, zoals SIRA, Risicomanagement en bedrijfsvoering, Compliance inrichting, privacy, marktontwikkelingen, risk & control framework alsmede het monitoren & testen.

Voor compliance officers
Vanuit UvA ABV worden ook compliance officers en senior compliance medewerkers op postacademisch niveau (bovenop DSI Niveau) opgeleid. Centraal aandachtspunt is de impact en het inregelen van nieuwe wetgeving en richtlijnen (hoe gaan we met nieuwe wetgeving om? wat gaat dat voor ons betekenen?)

Voor medewerkers
Vanuit NIBE-SVV op HBO-niveau worden medewerkers van betaaldienstverleners opgeleid en getoetst in het kader van artikel 35 WWFT.

Werkgroep

De werkgroep VBIN - UvA ABV is druk doende de opleidingen inhoud te geven.
Leden van de werkgroep zijn: 

  • Rob Schotsman (UvA ABV en NIBE-SVV)
  • Maurice Jongmans (voorzitter bestuur VBIN)
  • Anjeni Pancham (lid bestuur VBIN)
  • Berend Dinkla (commissaris EMS en hoofd Compliance ABN AMRO)
  • Dick Alblas (advocaat gespecialiseerd in WWFT en kerndocent UvA ABV)
  • Cees Rensen (DNB senior policy advisor)
  • Rob Veneboer (compliance WWFT ING Bank)
  • Irène Vlaardingerbroek (UvA ABV)

Doelstelling

De eerste opleiding is inmiddels gereed. Deze opleiding voor bestuurders van betaalinstellingen wordt verzorgd op donderdag 26 november 2020 via MS Teams. De bestuurdersopleiding maakt u vertrouwd met de wereld van het toezicht en belicht voor u relevante wetgevingsontwikkelingen. Ook laten wij zien wat voor uw praktijk werkbare en efficiënte oplossingen zijn bij de uitwerking van de toezichtwet- en regelgeving.

Feiten & cijfers
Start
November