Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Permanente Educatie

Inhoud

Kritieke rentebenchmarks zoals LIBOR, EONIA en EURIBOR worden wereldwijd hervormd. Het jaar 2021 zal een belangrijk transitiejaar zijn: EONIA houdt per 31 december 2021 op te bestaan en ook op LIBOR kan per die datum niet meer worden vertrouwd. Daarnaast komt er meer duidelijkheid over een fallback-bepaling voor EURIBOR die daarvoor in contracten moet worden opgenomen.

Rentebenchmarks zoals LIBOR, EONIA en EURIBOR - ook wel: basisrentes, rentevoet of referentierentes - worden wereldwijd gebruikt voor onder meer:

  • de vaststelling van de prijzen van financiële overeenkomsten, niet alleen voor leningen, hypotheken, deposito’s, maar ook voor financiële instrumenten, zoals derivaten en obligaties; en
  • de waardering van financiële overeenkomsten en financiële instrumenten.

Herberekening prijzen en aanpassing contracten
De hervorming van de rentebenchmarks leidt er toe dat prijzen van al deze producten en instrumenten opnieuw moeten worden berekend. En financiële overeenkomsten en derivatenposities worden opnieuw gewaardeerd. Daarnaast moeten de contracten met klanten of tegenpartijen hierop worden aangepast. Dit geldt niet alleen voor groot zakelijke klanten en tegenpartijen, maar ook voor MKB, private banking en retailklanten.

Mega operatie
We hebben hier dus te maken met een mega operatie die alle vrijwel alle takken van sport binnen financiële instellingen raakt, in binnen en buitenland. En gezien de herberekening van de prijs van hypotheken, obligaties en derivaten heeft dit ook enorme impact voor verzekeraars en pensioenfondsen die immers posities hebben in deze financiële producten en financiële instrumenten.

De UvA ABV komt daarom nu met dit programma, samen met de Working Group on Euro Risk-free Rates die met de ECB, Europese Commissie en ESMA moet zorgen voor robuuste alternatieven voor bestaande Europese rentebenchmarks (EURIBOR en EONIA). Nederland speelt daarin een voortrekkersrol. Zo is ING voorzitter van deze Group en fungeren ING en ABN AMRO gezamenlijk als ambassadeur van de werkgroep in Nederland.

Naast de Europese rentebenchmarks wordt ook aandacht besteed aan LIBOR die vanaf 31 december 2021 waarschijnlijk niet meer gebruikt kan worden.

Deze Permanente Educatie programma is bestemd voor juristen, compliance- en risk officers, werkzaam voor banken, verzekeraars en pensioenfondsen.

PE punten

6 (excl. toetsing)
8 (incl. toetsing)

Docenten

E. (Elsbeth) Kroeze, ABN AMRO
M. (Marjolein) de Jong-Knol, ING Bank

Voertaal

Engels of Nederlands, afhankelijk van de samenstelling van de groep. De power point presentatie is in het Engels.

Datum

7 december 2020

Tijd

van 13u tot 17.30u

Kosten

€ 400,- (excl. toetsing, incl. certificaat)
€ 500,- (incl. toetsing, incl. certificaat)

Locatie

Deze bijeenkomst wordt online verzorgd.