Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Bankiersschap

door Rob Schotsman

Business en IT zijn tegenwoordig samen bepalend voor de strategie van een bank. IT is in het hart van de bank terechtgekomen en de transformatie naar een steeds meer digitale bank zal de komende jaren verder doorzetten. Dit roept de vraag op of we als gevolg hiervan nog wel banken nodig hebben? Een Amazon of Google zou toch ook bankdiensten kunnen aanbieden? Echter, de TECH-reuzen ontkennen nog steeds hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, alleen al door de wijze waarop zij met klantgegevens omgaan. Eigenlijk stellen zij zich op als resp. zijn het grote advertentiebedrijven die hun belang voor het systeem en de maatschappij keer op keer onderschatten en hun perspectief en gedrag niet aanpassen aan dit belang. Zouden overheden en toezichthouders zo maar toestaan dat deze TECH-reuzen met een dergelijke houding bankdiensten gaan aanbieden?

Deze column is op 27 november 2017 verschenen op Banken.nl

Ontwikkelingen in de Wft Corporate normen en de onafhankelijke sleutelfunctie

door Rob Schotsman

Over de positie van de sleutelfunctie in het financieel recht toegespitst op de compliance functie binnen een verzekeraar of bank. DNB stelt zich op het standpunt dat een sleutelfunctionaris pas dan onafhankelijk is als die functie in een aparte afdeling binnen een bank of verzekeraar is georganiseerd en daarmee wordt geïsoleerd. Rob Schotsman is echter van mening dat de onafhankelijkheid van de sleutelfunctionaris met name ziet op de persoon (op de inhoud) en niet zo zeer op de structuur (op het proces): van een sleutelfunctionaris wordt een onafhankelijk oordeel gevraagd maar tegelijk dat hij/zij goed samenwerkt met de commerciële afdelingen en zich niet isoleert.

Onderlingen kunnen profiteren van een nieuwe academische instelling

door Peter van Steen

De UvA Academie voor Bank en Verzekeringen is een nieuwe instelling voor opleiding, onderzoek en certificering in de financiële dienstverlening. Met deze academie van de Universiteit van Amsterdam worden ook de opleidingen voor sleutelfunctionarissen van onderlingen duidelijker in een academische omgeving neergezet. Een gesprek hierover met prof. dr. Rob Schotsman.

Dit artikel is verschenen in het blad De Onderlinge (nr.1, maart 2017), een uitgave van het Platform Onderlinge Verzekeraars.