Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Tijdens deze bijeenkomst wordt aandacht besteed aan de toetsing van algemene voorwaarden in nationaal en Europees verband.

Het programma

Het leerstuk van de toetsing van algemene voorwaarden heeft zich de afgelopen 10 jaar in hoog tempo ontwikkeld. Op grond van de Europese Richtlijn Oneerlijke bedingen (uit 1993) heeft het Hof van Justitie van de EU in inmiddels talloze uitspraken gedaan over de toetsing van algemene voorwaarden. De koers van het Hof van Justitie van de EU is progressief en heeft ervoor gezorgd dat de Richtlijn Oneerlijke bedingen in steeds verder toenemende mate van belang is voor de rechtspraktijk. Zo is inmiddels bijvoorbeeld duidelijk dat (i) de Richtlijn Oneerlijke bedingen – met terugwerkende kracht – van belang is voor overeenkomsten met consumenten die vanaf 1 januari 1995 (inwerkingtreding van de Richtlijn) zijn gesloten; (ii) de nationale rechter bedingen ambtshalve op oneerlijkheid dient te toetsen; (iii) de sanctie van vernietiging van een oneerlijk beding vergaand is, terwijl de rechter de gevolgen daarvan in principe niet mag mitigeren; en (iv) een verjaringsberoep en het treffen van schikkingen onder de Richtlijn Oneerlijke bedingen slechts beperkt mogelijk is. Nu het Hof van Justitie ook de inhoudelijke toetsing van algemene voorwaarden steeds verder heeft aanscherpt, is begrip van de werking van de Richtlijn Oneerlijke bedingen en de daarbij behorende jurisprudentie van cruciaal belang voor de rechtspraktijk.

Tijdens deze bijeenkomst wordt aandacht besteed aan de toetsing van algemene voorwaarden in nationaal en Europees verband. De docenten gaan in op de Richtlijn Oneerlijke bedingen (en de Nederlandse implementatie daarvan) en relevante nationale en Europese jurisprudentie. Zij zullen onder meer aandacht besteden aan de toetsing van algemene voorwaarden, de rol van het transparantievereiste bij de toetsing van oneerlijke bedingen, de terugwerkende kracht van de Richtlijn Oneerlijk bedingen, ambtshalve toetsing, sancties en verjaring. De focus ligt daarbij op onderwerpen die voor banken en verzekeraars van bijzonder belang zijn.

Docent(en)

D. (Dorine) Verheij, Associate Advocaat/Lawyer bij NautaDutilh N.V.
C. (Christine) Vreede, Counsel Advocaat/Lawyer bij NautaDutilh N.V.

PE punten

6 (excl. toetsing)

Datum en Tijd

28 november 2024
van 13.00 uur tot 17.00 uur (inloop en catering vanaf 12.30 uur)

Kosten

€ 450,- (excl. toetsing, incl. certificaat)

Locatie

Roeterseilandcampus - gebouw E

Roetersstraat 11
1018 WB Amsterdam